Vad är digital marketing?

Digital marketing, eller digital marknadsföring, betyder kort och gott att du gör reklam på olika kanaler på internet som till exempel via banners, bloggar eller andra sociala medier. I dagens samhälle är vi ständigt ansluta till ett nätverk antingen via vår dator, surfplatta eller mobil, därför är denna reklamform otroligt effektivt.

Digital marknadsföring har faktiskt helt förändrat hur företag och organisationer når sina kunder. Eftersom konsumenter allt oftare gör sina inköp via internet har digital reklam blivit en viktig och grundläggande del för många företags lönsamhet idag. Nedan ska vi titta närmare på hur digital marknadsföring fungerar.

  • Denna typ av marknadsföring började växa sig större under 1990-talet.
  • Digital marknadsföring betyder att du gör reklam via internet.

Olika typer av digital marknadsföring

Det finns såklart inte bara en typ av digital marknadsföring, utan det finns många olika alternativ för den som vill göra reklam digitalt. Några av de vanligaste metoderna för digital marknadsföring idag är SEO (sökmotoroptimering), SEM (sökmarknadsföring) och annonsering via sociala medier. SEO innebär att du anpassar layouten och innehållet på din hemsida för att skapa en så attraktiv plattform som möjligt i sökmotorernas ögon. Du använder dig bland annat av populära sökfraser och länkbygge för att få din sajt att klättra bland sökresultaten. Även uppbyggnaden av din sajt kan vara avgörande, då till exempel Google föredrar snabba sajter med lättillgänglig information.

SEO är gratis, men kräver en hel del arbete. Har du inte tid med detta kan SEM vara ett bättre alternativ. Här betalar du nämligen för att synas högt bland sökresultaten, till exempel via Google Adwords. Då betalar du en viss summa beroende på sökord eller fras varje gång en kund klickar på länken. Detta är ett effektivt sätt att synas på internet och öka lönsamheten för din hemsida, men samtidigt försvinner din placering så fort du slutar att betala. Dessutom visar statistik på att konsumenterna har inte har ett lika stort förtroende för annonser, vilket såklart är en nackdel.

Skapar nya jobbtitlar

Digital marknadsföring via sociala medier blir allt mer populärt idag, vilket egentligen inte är särskilt konstigt då de flesta använder sig av dessa sociala kanaler idag. Faktum är att helt nya jobbtitlar har uppstått på grund av denna typ av reklam. Numera kan du jobba både som influencer och YouTuber och tjäna pengar på reklam via dina egna kanaler. Om du till exempel har ett stort konto på Instagram med många följare kan företag betala dig för att göra reklam för produkter. Samma sak gäller på YouTube och på stora bloggar, vilket betyder att det är fullt möjligt att försörja sig på digital marknadsföring idag.

Att investera i marknadsföring via sociala medier kan dessutom hjälpa företag att nå en specifik målgrupp och därmed öka deras lönsamhet effektivt. Om du till exempel vill rikta reklam mot föräldrar kan du samarbeta med en influencer som inriktar sin kanal på just detta. På så sätt kan du öka chanserna att locka en målgrupp som är mer benägen att faktiskt göra köp av dig. Möjligheterna med digital marknadsföring är oändliga och dessutom finns det ett alternativ som passar de flesta, oavsett budget. Man kan med säkerhet säga att digital marknadsföring enbart kommer att bli större med åren.

Varför du bör investera i digital marknadsföring

Det finns som sagt många anledningar till varför du bör investera i digital marknadsföring om du vill få din verksamhet att växa och öka din lönsamhet. En av dessa anledningar är att marknadsföring via digitala kanaler enbart kommer att bli större och större. Numera är de flesta ständigt uppkopplade till internet via sin mobil och allt fler väljer att handla online. Dessutom finns det möjlighet att rikta reklam mot en specifik målgrupp, vilket ökar chanserna att konvertera trafik till faktiska köp. Sist men inte minst kan du faktiskt mäta resultaten av din marknadsföring på nätet, till exempel om du använder dig av Facebook Ads eller Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *